Laksevågs Bueskyttere 130 år

14.06.2024

LAKSEVÅGS BUESKYTTERE FYLLER 130 ÅR!

og vi var så heldig å få være med for å dokumentere denne spesielle dagen.

For fem år siden ble vi kontaktet av Laksevågs Bueskyttere for å dokumentere deres 125-årsjubileum. Vi takket selvfølgelig JA! 

Nå, fem år senere, i 2024, får vi igjen gleden av å være med på feiringen!

LAKSEVÅGS BUESKYTTERE 130 ÅR


Vi er stolt og kry for å igjen kunne ta del i dette!

Kranen på Laksevåg

Kranen på Laksevåg er et ikonisk landemerke som skaper store debatter om hvorvidt den bør rives eller bevares.

I forbindelse med dagen hvor vi dokumenterte for Laksevågs Bueskyttere utnyttet vi sjansen til å ta noen fine bilder av kranen.

Om den får stå eller forsvinner, det er det som er det store spørsmålet. 

"Kranen ER jo Laksevåg" - Anonym 

LAKSEVÅGS BUESKYTTERE

Historien

Laksevågs Bueskyttere ble stiftet 8. mai 1894 av initiativtakerne Petter Bøthun og Olaf Nygaard. Stiftelsen fant sted i Dr. Høygaards hage, som lå mellom den gamle brannstasjonen og Laxevaag Maskin & Jernskipsbyggeri. Andre viktige bidragsytere til stiftelsen var Rasmus Nygaard, Nicolay Thorsen, Gustav Ellingsen og Alfred Andersen.

Uniformen til Laksevågs Bueskyttere besto av hvite skjorter og svarte bukser, med skjerf og skotteluer for offiserene. Skotteluene var ikke tilgjengelige for alle på grunn av kostnadene, og i stedet ble «losluen» brukt, pyntet med bånd i bueskytternes farger. Offiserene bar også hvite hansker. Grunnen til de hvite skjortene var økonomisk; mange hadde ikke råd til dressjakker, så melsekker fra bakeriene ble bleket, behandlet og omsydd til uniformskjorter.

Utstyret inkluderte skjold, øks, bue, spyd, hellebarder, kårder og sabler. Soldatene brukte losluer og båtluer fra 1920-årene.

Det finnes ingen sikre opplysninger om den første fanen, men det antas at den hadde en mørk rød duk med løvemotiv. Denne fanen ble brukt frem til 1922. Den 21. mai 1922 ble korpset overrakt en ny fane, også av mørk rød silkeduk, men med et vikingmotiv.

Les mer på www.labue.no

UTSTYR